Facem treabă. O Treabă mare.

Rămasă fără purtătorul inutil de cuvînt şi aflată pesemne într-un moment în care Facebook-ul căzuse, Preşedinţia prinde a transmite ţării următoarea temă de reflecţie, introspecţie şi praf în ochi. Rostită pe nerăsuflate la TV de consilierul M.R.U. aproape de cineva.

E un om care s-a sustras disputei politice sterpe, are prea puţin timp pentru a discuta mărunţişuri şi a intra în duelurile celor mici. Începe în schimb să-şi exerseze ochiul în problemele mari ale României. Încearcă să găsească atît cît poate în acest moment, pe seama unui dialog care traversează diviziunea politică, soluţii. Acest comportament prezidenţial poate să îi şocheze pe mulţi. Îi invit pe români să nu se grabească cu interpretarea şi să aştepte pînă la finalul primului an de mandat al lui Klaus Iohannis

Stau şi mă întreb deseori dacă ăştia din politică repetă înainte, în faţa oglinzii, marile minciuni pe care urmează să le dea pe gură. Bineînţeles, privindu-se drept în faţă, pentru a realiza cît de penibil poţi fi, dacă zici că ai măcar un dram de inteligenţă. Cum naiba să spui public că omul ăsta, ales preşedinte, va sta şi va privi timp de un an, exersîndu-şi ochiul, la ce se întîmplă în jur? Da’ ce dracu, l-am angajat pe post de maestru Zen? Să stea şi să contemple natura înconjurătoare şi la final, să ne spună ceva de genul: “Mă linişteşte o frunză de iarbă. Rîul curge lent“, din care fiecare să înţeleagă ce vrea? Sau de fapt el şi-a luat un an sabatic, da n-a vrut să ne spună, ca să nu piardă leafa?

Mi se pare aiurea să vii şi să spui că de fapt tu habar n-ai cu ce se mănîncă treaba pentru care ai fost angajat. Şi că acum tu nu faci altceva decît să te califici la locul de muncă. La ce naiba ai mai candidat? Doar că ţi s-a părut cool la TV şi ai zis că poţi şi tu fără probleme? Mişto să te angajezi la stat, nu?

Sunt de acord cu cele 100 de zile în care să te acomodezi cu noul loc de muncă. Prinzi mersul lucrurilor, cunoşti colectivul, înveţi unde e wc-ul şi sala de mese, intri în ritm cu programul. De altfel, la orice companie normală, după această perioadă de probă, angajatul dă un test. Tocmai pentru a se vedea dacă merită sau nu să se continue colaborarea. N-are rost să ne încurcăm unii pe alţii. Nici eu ca angajator să-mi leg o piatră de gît, nici tu ca angajat să ţii ocupat locul altuia. Să vii acum, după cele 100 de zile şi să spui senin, că de fapt tu vrei să mai tragi de timp, că ai un plan, un plan divin, mi se pare un comportament de şmenar. Unul care ştie clar că n-are nimic în spate. Nimic altceva decît caterincă şi papagal. Iar în cazul de faţă, nici măcar papagal. Doar nişte caterincă scrisă, pentru care nişte copaci s-au tăiat inutil. Şi mai mult ca sigur ilegal.

E drept, treburile bune se fac aşa cum spunea el, pas cu pas. Numa că deja suntem rămaşi tare în urmă. Hai să mărim dracu pasul ăla! Sau să călcăm mai des! Că dacă o tot ţinem aşa, în pasul piticului, n-o să-i mai ajungem în veci pe alţii. Şi-o să şi avem în permanenţă febră musculară.

iohannis

Foto: facebook

20 Comments

 1. bancuri

  Presedintele… + guvernul, este simpli privitori. Privesc cum FMI-ul si Uniunea Europeana cunduc tara… 🙁

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Are şi gogoaşa asta limita ei de umflare. Mai au şi ei o oarece libertate de mişcare. Ideea e că nu în direcţia bună.

   Reply
 2. racoltapetru6

  Mie mi-au trebuit 300 de zile pentru acomodarea la locul de muncă, că mi-s ardelean și pricep mai greu. Poate că și Iohannis seamănă cu mine. 😉

  Reply
  1. krantz (Post author)

   În faţa unei asemenea scuze mă înclin.

   Reply
  2. krantz (Post author)

   Da cînd o fi să trimit pe cineva după moarte, să nu-mi spună că are treabă…

   Reply
 3. fata veselă

  Despre politica eu nu citesc, dar mi-a placut tare titlul. Apoi mi-a placut si textul. Daca n-ar fi trist, m-ar amuza. Da’ un zambet tot mi-a smuls.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Păi nu degeaba eşti “fata veselă” 🙂

   Reply
   1. fata veselă

    🙂

    Reply
 4. Ce mi-a plăcut!!! Politică veselă. Știi că sunt șah-mat la politică! Dar ai un stil… auzi pasul-piticului 😀

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Ne bucurăm. Ne străduim să plăcem în continuare. Mai poftiţi. Ţinem doar marfă proaspătă 🙂

   Reply
   1. Noi poftim tot timpul și ne înfruptăm de marfa proaspătă de câte ori o aduceți pe piață, doar așa cum spuneam, politchia și în general realitățile românești ne sunt oarecum paralele. Din cauză de situație, climă, temperatură, dar mai ales locație geografică. 🙂

    Reply
    1. krantz (Post author)

     Pentru diaspora ţinem deschis non-stop.

    2. Diaspora mulțumește și apreciază… Și la mine e 24 cu 24, cu autoservire și ospitalitate cât se poate, chiar mai mult… 😀

    3. krantz (Post author)

     Ah, şi încă o chestie: dacă like, apăi e musai şi share. Da’ cu porţia, să ajungă la toţi 🙂

    4. unde-i butonul de share? 😀

 5. calinakimu

  Johannis, am mai spus-o , poate fi un presedinte foarte bun in climatul politic al …Suediei…
  Problema lui este ca s-a nascut in Romania si cred ca si a multora dintre noi?! Cert este ca Romania este o condusa de cei mai rai dintre cei rai, selectia pe criterii politice fiind negativa… Nici Base, nici Johnny si nici altcineva …nu vad ce ar putea face, chiar in cazul ca ar fi de cea mai buna credinta posibila ?! Romania nu este o tara neguvernabila, este o tara care permite hotilor s-o conduca. Adica o tara de OI, in care lupii se aduna s-o prade. Singura riposta, singura atitudine este …behaitul…Cam putin.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Am mai avut parte şi de lup mîncat de oi. E drept, mai rar. Deci se poate.

   Reply
   1. calinakimu

    In speranta asta…

    Reply
 6. santamanta

  titlu e bun, restu-i heirupist, “noi muncim, nu gandim”
  bai, nu e pus acolo de talk show, sa se agite ca olteanu’
  exista si antrenori prosti de fotbal, daca insa ii intrebi pe aia cu berica la tv, ei is cei mai priceputi, doreii vesnic in actiune, dupa ei si un taximetrist ar intelege mai bine durerile lor, se fura, dom’le (poate ar mai rezolva din ele calcand un tigan, nu-i asa?)

  Reply
  1. krantz (Post author)

   E foarte posibil să fie cum spui. Aşa pare din unghiul în care privesc. Deh, nu toată lumea primeşte locuri în faţă, să vadă totul clar.
   Cîteodată e bun şi heirupismul. Asta înseamnă acţiune. Dacă privim în spate, toţi au cerut şi cer răbdare. Să ce? Să-şi aşeze apele fiecare? Să-şi pună la lucru cei “15.000 de specialişti”?

   Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.