Maestre, uşor cu pianul…

Acum nici o lună, ţara era plină de văicăreli, plînsete şi suspine, mai ceva ca domniţa lu Bolintineanu. Toate venind dinspre băncile ce se dădeau lovite de o lege care, aparent, le reduce banii de protocol şi vor fi nevoiţi la recepţii să pună doar o măslină în loc de două în paharele de Martini.

Ţipete, ruperi de cămăşi de firmă, ameninţări cu colapsuri, blocări la creditare şi alte poveşti de doi lei. Cam cît dobînda la un depozit de un milion de lei pe un an. Bineînţeles, toate asortate cu gulere şi manşete albe, menite să reprostească populaţia. Aia incapabilă să înţeleagă că e mai mare ruşinea să trimiţi mai puţini bani la banca mamă de peste hotare, acum cînd tocmai era programată reînnoirea parcului de yachturi.

Şi după toată tevatura, ce să vezi? Cine a luat cu asalt canalele media ademenind iar populaţia cu credite care de care mai aproape de cel cu buletinul? Normal, toate plăngăcioasele de pînă mai ieri care şi-au întors fustele pe dos, încercînd să ia acum ochii tuturor cu înfloriturile şi culorile cît mai ţipătoare. Unde e jalea şi apocalipsa promisă? “Ei, am zis şi noi, n-am dat cu parul…

Ca de obicei, reclamele tv sunt cele mai muncite. Şi bineînţeles cele mai băgate pe gît. Indiferent de oră şi de canalul ales. Fiecare cu acelaşi mesaj de : “Nu fi fraier! Hai la noi şi-ţi garantăm că vei fi şi mai şi!

Dar din toată avalanşa de spoturi, unul mi-a atras atenţia în mod special. Cel de la Banc Post.

Mesajul, pesemne atent studiat cu consultanţi psihologi, e menit să te facă să vrei mult. Mult, mare şi cu bani puţini. Nu-ţi trebuie decît puţină măestrie şi poţi avea totul. Vii cu taxiul zilnic la serviciu, stai într-o vilă cît terenul de fotbal, îţi iei chestii extravagante (apropo, aproape că aş băga mîna în foc că filmarea cu camionul de livrare e în faţa casei lui S.O.Vîntu).

Un singur lucru aş dori de la băieţii deştepţi de la Banc Post: să-mi spună cam cum poţi fi atît de maestru cu un salariu de 1500 de lei astfel încît să le ai pe toate. Nu de alta dar mie îmi pare că cineva e un maestru al minciunii.

P.S. Mi-e şi milă de bietul Vlad, cel din spot. Din cîte se ştie, dacă ai casa mare, trăieşti pe picior mare, îţi cumperi lucruri mari, pînă şi cîinele îl ai cît viţelul, ar însemna că ceva e totuşi mic. De fapt mică…

7 Comments

 1. racoltapetru6

  Probabil că pe iubita lui n-o deranjează că-i micuță, doar sunt destule alternative. 😉

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Mda. Tre să ai grijă ce-ţi doreşti că s-ar putea să ţi se întîmple. Băncile abia aşteaptă să-ţi sară în ajutor.

   Reply
 2. calinakimu

  Lumea noastră se împarte în două categori extrem de disproportionate, motiv pentru care domnește haosul, apele tulburi în care pescutorii hulpavi își fac mendrele. Cei mulți sunt anesteziați de sistem, paralizați de frică, îndobitociți, iar cei extrem de puțini sunt cei treziți, limpezi,conștienți, care nu pot face decât să constate situația.
  Pretind…că fac parte din categoria celor puțini, adică … a celor : ” Ei și…?! ”

  Reply
  1. krantz (Post author)

   E atît de subiectivă o asemenea percepţie… Şi mulţi te-ar contrazice întrebîndu-te: da de unde ştii tu că fix aşa e?

   Reply
 3. calinakimu

  Cei care m-ar contrazice fac parte fix dintre majoritari, din cauză că aceștia nu văd cum sistemul politic, economic, social și religios este profund corupt, generator de conflicte, violențe, războaie, trădare, exploatare, furt minciună.Toate încercările de reformare a acestui sistem sunt sortite eșecului, din cauză că se încearcă cu aceiași minte egotică, care a generat acest sistem, să-l schimbe. Nu vom face decăt să schimbăm un rău cu alt rău. Este necesară o transformare profundă la 180 de grade. Cu revoluții și reforme de…formă, vom perpetua confuzia, haosul, suferința. Pe blogul meu despre această transformare vorbesc, este drept, prea puțini sunt cu adevărat interesați. Cu greu renunță oamenii la răul cunoscut. Rău cu rău…dar mai rău e fără rău…

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Din păcate sunt mult mai simplu de priceput conceptele şi regulile actualului sistem. De multe ori, cele scrise de tine sunt greu de mestecat şi-ţi şi trebuie ceva timp pentru “digerare”. Ori mulţi nu au timp, chef sau putere de înţelegere pentru a încerca să schimbe ceva.

   Reply
   1. calinakimu

    Sunt conștient de acest fapt, dar eu nu aleg, ȘTIU că nu există decât o singură DIRECȚIE corectă și tot atâtea căi câți oameni sunt. Din păcate, mintea care îi face să gândească greșit, aceiași minte nu este capabilă să gândească corect, așa încât este nevoie de o transformare substantială a acestei minți, transfoemare care necesită o energie enormă, ce trebuie disponibilizată din modul cum este irosită acum, în dispute sterile, în preocupări banale, trăind o viață mediocră, fragmentată, irosită.

    Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.