Bodogănind în sănătatea țării

La început a fost cuvîntul. Al Domnului, desigur. Cel care și-a spus în gînd că, pe modelul testat acum mai bine de 2000 de ani, n-ar strica să-i facă un dar similar și celebrei / cunoscutei actrițe Ani Crețu. Mă rog, celebră, zic cunoscătorii, pentru rolul Urinela din Vacanța Mare și cunoscută doar de vecinii de pe scara blocului ei, cărora le dă respectuos ”Bună ziua”. Dar asta nu contează. Ceea ce e cu adevărat important e că, din nefericire, darul a venit puțin boțit. ”Se mai întîmplă la transport” – ar fi zis sistemul – iar spusele premierului, ce au sunat ca un: ”nemulțumitului i se ia darul”, au reprezentat încă o cheltuială în plus pentru Ani, ce s-a văzut nevoită să mai cumpere niște bigudiuri care să-i ajungă pentru toți nervii. Iar izbucnirea publică de pe zidul plîngerii personale, recte facebook, a fost rostogolită imediat de ziarele centrale. Sătule de atîtea știri despre canicula lipită de țîțele vedetelor inventate și bucuroase că pot da o față de tv unui personaj cvasianonim (ce părea că pierduse lupta cu căldura) pe un subiect arzător al zilei.

Cum era de așteptat, valurile proaspete de mămăligă vîrtoasă, au lovit cu putere clopotele bisericii Oliviei Steer. Iar sunetul n-a fost deloc unul plăcut. Mai ales în urechile celor ce-i privesc pe ciudații enoriași dîndu-și curaj unii altora prin ieșirile lor publice prin care julesc logica.

Așa că, speriat de mesajul dur al actriței la adresa șefului său, unul care i-a rupt fîșul lui Tudose și i-a brăzdat încă o cută klingoniană pe frunte, ministrul trombonist al sănătății a întrat în priză. Acolo unde, în contact cu curentul (ăla produs de gura ținută larg deschisă pentru a-și aerisi cariile), s-a apucat să bodogăne de zor despre niște modificări cruciale la un proiect al legii vaccinării.

Nu e vorba de faptul că părintele este obligat să îşi vaccineze copilul. Dacă doreşte poate să refuze. Însă ce nu poate refuza este să fie informat, el pentru a refuza, având în vedere că refuză în numele unui copil, el trebuie să fie informat cu privire la riscurile la care îşi expune copilul şi la care se supune el prin faptul că refuză această vaccinare şi în ceea ce priveşte vaccinul și atunci există această sancţiune a refuzului părintelui de a participa la aceste acţiuni de informare. Direcţia de Sănătate publică va putea amenda. Inspecţia de la Direcţia de Sănătate Publică, la fel. Eu spun să nu vorbim aici despre amenzi pentru că eu spun că un părinte responsabil se va gândi de două ori înante de a refuza să participe la acţiunile de informare: eu cred că părinţii îşi doresc binele pentru copiii lor, îşi doresc copii sănătoşi şi cred că vor participa la aceste acţiuni de informare.” (sursa)

Dacă citești în paralel bodogănelile ministeriale și acordurile de trilu-lilu ale actriței, nici nu știi la care să-ți consumi mai multe cruci. Teoretic, ar trebui să primești lămuriri suplimentare și categorice din partea unui doctor (fie el și de chirurgie plastică), pe tema vaccinării copiilor. Dar practic, toată învîrteala în jurul cozii, ca cea a cîinelui în căutarea propriului cur în care să-și odihnească nasul, nu face altceva decît să crească și mai mult dorința mămicilor cititoare de interneți de a se specializa în noua medicină pe bază de like și share. Și toată această bălmăjeală ministerială, cu sancțiunile în caz de refuz de informare, va convinge negreșit pe toți părinții cu wc-ul în fundu curții golităe de sărăcie. Acolo unde, hîrtia aia cu ”luat la cunoștință”, va sta la loc de cinste: în cuiul cu chestii de șters la cur.

În rest, rămînem ca pînă acum. Actrița și-a jucat rolul vieții și se poate retrage liniștită în pădurea cu drepturi. O singură întrebare ar mai fi: Olivia, faci tu mămăliguța și pentru ea?

 

 

12 Comments

 1. gheo

  Vaccin contra prostiei exista? Desigur întrebarea este retorică! Cine mai e și renumita asta, Ani Crețu? Toate ciumăfaele se exprimă public! Văzînd poza doamnei, mi-am adus aminte de ea, interpreta un rol de proastă înțepată in sitcomul Vacanța Mare! Se pare că a rămas așa!

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Vaccin, nu. Că sigur nu există cerere. Plus că uite ce se întîmplă: lumea ia pastile din astea de pe internet și efectele secundare sunt cumplite.

   Reply
 2. clujanu

  Nu am in ințeles nimic. E adevărat că ascult Uriah Heep ,cam la 50 W per 20m pătrați, și pentru delectarea vecinilor.Deci despre ce e vorba?
  Lucrează guvernul?

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Lucrează, cum să nu. Chiar ar mai trebui scos din priză puțin să nu se prăjească de la atîta suprasolicitare.

   Reply
 3. Renata Carageani

  krantz, armata mămicilor care halesc mămăliga Steer sunt o mică adunătură de proaste cu probleme la mansardă gen Piersicuța (nu dau link, că e nocivă) plus câteva vedete răsuflate care vor să devină cu orice preț interesante, uneori cu prețul sănătății copiilor lor.
  Masa importantă de părinți care nu-și vaccinează copiii provine, totuși, din mediul fără buletin, fără domiciliu, fără curent-apă-canalizare, fără carte. Oameni care trăiesc ca Mowgli, în afara oricărui sistem, cel de sănătate inclus.
  Acum, fără legătură evidentă cu ce am scris mai sus, vreau să-ți specific că un hexavaccin esențial, care nu e moft, nu e anticăderiipărului, nici măcar antigirpal nu e, lipsește din piață. Gratuit, compensat, plătit integral, LIPSEȘTE! Părinții care au prieteni în țările UE și și-ar permite să-l cumpere de-acolo nu-i pot asigura transportul frigorific. Deci, lipsește și pentru cei cu super-posibilități.
  Dincolo de pamflet, asta e esențial. Știrile sunt filtrate, se scot în față numai cele care generează nițel scandal, dar, în esență, ceea ce nici un ziar și nici un post tv n-a catadicsit să spună e că un vaccin important LIPSEȘTE din uzul sanitar al românilor, indiferent ce căcat/mămăligă mănâncă Virginica și adeptele și cât de departe sunt comunitățile defavorizate de informare, responsabilizare etc…

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Din cîte am mai văzut pe la tv, se mai spune și despre lipsă. Chiar o prinseseră la Digi pe Antoneasca (discutau chestii generale despre minciunile psd și ea era țintă în platou), care l-a sunat în direct pe Bodog să-i confirme dacă lipsește sau nu nușce vaccin. Normal, ăla i-a spus că este căcălău, cad stocurile pe farmaciști, ea s-a contrazis cu cei din platou iar a doua zi cînd i-au arătat dovezile de canci, madama a dat-o la întors, în stilul carcateristic: că a mințit-o colegu, că cîr, că mîr, că nu mi-o vîr. Genul Iliescu, varianta cu fustă: săracă și cinstită, dar în spatele funcției, după care bălește, colcăie șobolanii.

   Reply
 4. Renata Carageani

  Care Antoneasca? Poate Androneasca. 🙂 Dacă despre ea e vorba, de când am văzut-o pe panouri electorale „garantată” de Vanghelie, indiferent cât de săracă și cinstită ar fi sau ar fi fost, nu mă mai impresionează. Poate nu e la ros ciolane. Dar un zgârci amărât, care le pică din gură câinilor mari, tot mai suge și ea!

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Așa e, Androneasca. Să-i spunem panaramei pe nume.

   Reply
   1. Renata Carageani

    Ei, nu! O cucoană atât de constipată nu poate fi numită panaramă. Să-i zicem mumie? Nu știu. Atunci, cum să-l numim pe Iliescu?

    Reply
    1. krantz (Post author)

     Mumia practic nu mai face nimic. Doar stă și lasă pe alții s-o caute la trecut. Mai pe parte științifică, cu izotopi de carbon, mai pe parte de moaște, cu pupături și stat la coadă.
     Pe cînd doamna în discuție, încă mai transformă societatea publică. Iar felul în care a facut-o pe parte de învățămînt, de l-a făcut de tot rîsul, cred că o califică la panaramă. Cel puțin din unghiul ăasta în care stau și mă uit cu silă la dînsa.

 5. John Temple

  După ce muiștii penali PSD au distrus Institutul Cantacuzino pentru că un avorton UDMR și unul PSD s-au gândit să facă bani din importul de vaccinuri (l-au închis pe motiv de lipsă de competitivitate, mânca-mi-ar competitivitatea până rămâne de un metru…), acum ia vaccinul de unde nu-i. Io pe toți pesedeii și udemuiștii i-aș infecta cu Ebola ș-apoi le-aș spune ridicând nonșalant din umeri: mori fraiere că nu este vaccin. Cu toate neamurile.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Din cîte știu, metoda aia cu ochi și dinte la schimb n-a făcut ceva bun niciodată. Ba din contră. Nu pot dori moartea cuiva. Așa că mă limitez la un: Dar-ar dracii-n capu lor!

   Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.