N-am crezut nicio clipă că textul meu de ieri va isca așa o furtună într-un pahar de apă. Și ăla gol. Că nici bine nu s-a așezat informația undeva pe hardul unui server de facebook și m-am și trezit scos la tablă pentru explicații. Unele combinate cu o porție de riglă peste dește și vreo două felii de umilire publică. Și asta doar pentru că am îndrăznit să am o altă părere. Să văd lucrurile altfel, din unghiul meu foarte ascuțit din care scriu. Să spun că eu percep și nuanțe acolo unde alții văd doar esență de adevăr 100%.

Asta mi-a demonstrat, încă o dată, că lumea blogărilor nu e departe de cea cu: ”nu ești cu noi, ești împotriva noastră”. Mai ales cînd verdictul, trîntit brutal peste ochi pentru ploaia de steluțe aferente, e dat inchizitorial de ”bătrînii” din branșă. Cei care, nu-i așa, știu tot și au șabloanele gata pregătite pentru cei care se abat de la calea dreaptă și tind să iasă din matrice.

Ideea e că textul nu a militat nicio secundă pentru aprobarea furtului de conținut. Ba din contră, am precizat clar că dezaprob acest lucru. Iar părerea mea exprimată vis-a-vis de ofuscarea la adresa unui nimeni de pe strada Facebook număru șaipșce bis, a fost considerată de Mihai o idioțenie. Pentru că da, chiar contează să mă izmenesc pe facebook, în fața cunoscuților din lista proprie, că un ciuri-buri de care n-a auzit nimeni, a scris în nume propriu un text la care, vorba cîntecului, ”am muncit și nopți, am muncit și zile…”  Prilej numai bun de îndemn proletar spre înfierarea publică a individului cu afrontu. Și dă-i cu găleata de lături virtuale în capul lui Gigel, care se cacă pe el de rîs în tot acest timp, văzînd (dacă prin absurd se întîmplă acest lucru) toată zbaterea asta, mai inutilă ca un chilot pe o actriță porno aflată la serviciu.

Mi-a displăcut deasemeni și gestul Corinei Băcanu, un fel de dumnezeică pe ramură pentru mulți. Cea care, scurt, fără a citi nici măcar textul și doar pe baza părerii exprimate de Mihai, a decis de sus, din aerul pur și rarefiat al înălțimii sale, că sunt ”o mizerie”. Iar părerea mea n-are nicio relevanță. Nu în lumea lor. Că la urma urmei, vorba doamnei, ”cine plm e krantzblog” să emită păreri? Acesta e doar apanajul lor, al celor ajunși un nume într-o lume virtuală. Motiv pentru care mi-a dat unfriend și block pe pagina ei în care, cu ultimele puteri, am mai apucat să văd cum ne anunța pe noi, muritorii de rînd, că ”A deschis o pungă cu pufuleți” și că îi dă, princiar, o șansă la nemurire la vîrful primăriei lui Tudy labă tristă, doar pentru că și-a făcut ăla o altă poză din care reiese că iubește (și alte) animale. Prilej numai bun de sute de like-uri instant. Unele care s-o facă să-i mai treacă supărarea că un ciumeg de Buftea, de care au auzit doar cei din cartier cu el, i-a furat un text și s-a dat cu el boss de boss la prietenii și dușmanii cu cont de FB. Și asta după ce i-a zis-o hoțului de la obraz, că nu mai iese acum ăla din casă de rușine.

Iar partea cea mai ciudată a fost cea cu momentul în care cei care au îndrăznit să dea un like la cele scrise de mine, au fost luați la 11 metri, cerîndu-li-se explicații pentru părerile proprii. Bine că nu e încă dictatură în lumea asta virtuală că se lăsa cu execuții sumare.

În orice caz, prin textul asumat, eu sunt acum clar un proscris. Așa că, dacă vreți să mai fiți prieteni cu Mihai, cu Corina și cu alți zei ai internetului la care, dacă accidental va mai ajunge textul meu, s-ar putea să aibă aceeași reacție, e indicat să vă desprieteniți cu mine. Nu puteți risca să fiți văzuți dînd like la un nefrecventabil cu opinii separate. Chit că acestea, în lumea asta virtuală, au fix aceeași valoare cu cele exprimate de cei care cred că au dreptate în orice ar spune.

Cît despre cei ce se consideră relevanți în lumea blogurilor, doar pentru că au trafic și niște zeci de mii de ”prieteni” pe Facebook, unii ce reacționează pavlovian, instant și musai pozitiv, salivînd la orice cugetare proprie a urmăritului, mai am o părere. E drept tot una personală: aveți texte importante și relevante care pot fi considerate literatură, care modifică gîndiri și schimbă conștiințe? Strîngeți-le pe toate, puneți-le între două coperți și publicați-le sub formă de cărți. Unele care vor rămîne chiar la Biblioteca Națională și, cu mici excepții, că deh, mai vor unii cîte un doctorat sau o scurtare de pedeapsă, nu vor putea fi furate de nimeni. Altminteri, vrem nu vrem, cruda realitate a demonstrat că pe internet e ca la război și-n dragoste: totul este permis. Indiferent de cîte zeci de tumbe înspumate vei face, dacă legal nu intreprinzi nimic.

Și i-aș mai ruga ceva pe cei cu pieptul învinețit de la mișcarea de du-te-vino a cărămizii cauzată de furtul de pe net: să ridice mîna ăla care în viața lui n-a folosit un Windows sau orice alt soft piratat, n-a scris un text într-un Word Office luat pe nașpa de pe un site dubios, n-ascultă pe telefon mp3-uri descărcate de peste tot sau nu a vizionat un film sau un serial din altă sursă decît la cinema sau la tv. Cum? Nu e nimeni? Cazul meu e odihnit.

P.S. Mă duc să-mi pregătesc o pelerină pentru eventuala ploaie de scuipați. Sper ca măcar să nu se dea cu pietre…

rejected

foto

25 Comments

 1. Cristina

  Ei, lăsați, o să supraviețuiți. Dacă vă încălzește cu ceva, eu am înțeles ideea din articolul ăla.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Sunt convins de asta. Mai ales că în lumea reală sunt alte reguli decît în cea virtuală.

   Reply
 2. Renata Carageani

  Krantzulino, mă întristează faptul că acorzi atâta importanță întâmplării.
  Există inși care confundă blogăreala și feisbuceala cu SCRISUL, fiindcă n-au produs niciodată un text literar de, măcar, 500 de cuvinte, ca să poată face diferența. De-aia sunt atât de grijulii cu „opera” lor. 🙂
  Lasă-i în plata domnului!

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Cred în continuare că fiecare are dreptul de a-și apăra proprietatea așa cum crede de cuviință. Iar părerea mea care a deranjat a fost doar o satiră la unul din modurile în care crezi că chiar o faci. Iar faptul că au luat-o personal, mi-a întărit convingerea exprimată aici.
   Cît despre valoarea literară a textelor, e o chestiune pur subiectivă. Fiecare o percepe în felul lui. Un text care pe mine mă lasă rece poate da pe spate alte zeci de mii și invers. Sunt de părere că literatura se simte individual și nu la comandă, că nu mai suntem la BAC.

   Reply
   1. Renata Carageani

    Ei, hai! Nu mai fi diplomat cu întârziere. Există posturi care-ți plac și altele care nu. Alea care îți plac, ca să le etichetezi literare sau stand-up comedy, trebuie să ai umpic de afinitate cu cititul, dincolo de pop tămaș – autor de maxime. Deja ne îndepărtăm de subiect! Poate și eu râd, ca idioata, când văd un filmuleț cu un cățel care scoate rufele murdare din coș și le aruncă în mașina de spălat. Dar asta n-o să mă facă să cred că Chaplin a fost un ratat.
    Poate chiar am apreciat câteva dintre ideile domnișoarei Băcanu, că m-ai făcut s-o studiez ( mai puțin pelteaua aia din care numai răpirea din serai, adusă de vaporeni, mai lipsea, intitulată cumva, pompieristic și cimitiresc – mulțumesc mamei iubitului meu, care l-ar fi făcut pe domnul Freud nu să se răsucească, ci să vomite, în mormânt) fără să doresc. Duduia asta e, oarecum, inofensivă. Cum inofensive sunt toate duduile care-și fac o editură, pentru că pot, ca să-și publice micuțele lor romane roz, valabile cât pentru o masturbare scurtă și delicată, sub păturică, fie că ești băiețel, fie că ești fetiță.
    Mai ciudat și mai greu de tratat e vătaful Vasilescu Mihai, care le dă peste dește cu biciușa duduilor, până recunosc, de durere, că nu se masturbau sub păturică și că (rimă involuntară, dragul meu!) au dat un laic la textul tău cu gândul aiurea, tocmai se întrebau care e sexul îngerilor și, ce să vezi, le-a plecat degetuțul către butonul plăcerii. LIKE!
    Băăăi, mă lași?!

    Reply
 3. gheo

  Cum zeii blogurilor, Vasilescu și insipida aia, au răspuns la textul tău privind copiatul? Extraordinar! Îmi place că le-ai zis-o cu cartea! Dacă se consideră scriitori, măcar Marin Preda, să publice textele considerate valoroase! Așa peste ani cînd cineva va elabora vreo teză îi va cita cu ghilimele, firește!

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Personal, n-aș considera-o pe Corina așa cum spui. Are o groază de texte foarte mișto. Dar e doar o părere proprie.

   Reply
   1. Renata Carageani

    Da, și eu o citeam uneori, scârțîia pe la balamale dare era citibilă. E! Uite că ce-aqcum n-o mai citesc. Pabubă-n ciuperci pentru ea. Mare beneficiu pentru mine.

    Reply
 4. Dede Cati

  Nu, nu ma desprietenesc de nimeni. Nici de tine nici de Mihai. Este loc sub soare pentru toti. Si eu am inteles esenta articolului tau, care a fost destul de clar si limpede descris. Ahahhaa… ti-a dat block dumnezeita internetului :))))) Si nu mai ninge la iarna?????

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Îți dai seama că acum, 40 de zile voi sta cu mătura în doliu.

   Reply
   1. Dede Cati

    :)))))). Eu am terminat doliul:))) Si pe mine m-a exilat:)))

    Reply
   2. krantz (Post author)

    Păi de ce? Călcași pe bec?

    Reply
 5. opantazi

  Declar aici ca am dat like in deplinatatea facultatilor mintale si dupa ce am citit textul de trei ori. Asta ca sa nu mai avem discutii. Asa cum ziceam si ieri, una-i una, alta-i alta. Talentul cuiva nu se masoara in numarul de like-uri. E o chestie pur subiectiva. Sigur, 300 de like-uri la o postare suna impresionant, dar in conditiile in care ai 5.000 de prieteni nu mai inseamna prea mult. Totusi, asta nu are nicio legatura cu talentul. Pe ala il ai sau nu-l ai. Imi place cum scrie Corina, imi place cum scrie Mihai, si tocmai de aceea nu ma las influentata de chestiile adiacente. De tine de ce m-as desprieteni? In ceea ce ma priveste, nu am de ce. In plus, scrii misto, asta nu poate s-o conteste nimeni. 🙂

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Se pare că în Olimp poți să scrii mișto (mă rog, aici e chestie de gusturi) cît timp nu ai păreri. Eventual altele decît cele oficiale și ”normale”. Dar fiind o fire independentă, voi continua, cu bunăvoința Corinei care clar s-a ofuscat că am îndrăznit să-i critic atitudinea, ”să mă zbat în sucul propriu”. Asta e. O să mai ies din cînd în cînd să mă usuc la soare. Bine măcar că ăla e suficient pentru toți. Și e și la liber.

   Reply
   1. Renata Carageani

    Dacă Bach n-ar fi scris ”Album pentru Anna Magdalena Bach” (o muzică foarte laică și opusă, tehnicii componistice unanim acceptate la vremea lui) , azi am fi dat pe You Tube după Cânturi Gregoriene. În situația absurdă în care lumea ar fi evoluat până la you tube. 🙂
    Vânt din pupa, krantz!
    Deja l-ai supărat pe vechil, cât să nu fi scris azi niciun băbăiete! 🙂 🙂 🙂

    Da, da! Stau de vege-n lanul de secară, să vină cu ultimul lui argument – MUIE!
    Mă supără, atât mă supără, că legea bocancului pus pe gât încă funcționează. Care bocanc? Al unui vechil. Vătaf. Dinu Păturică? Nu, Miai Vasilesco, his highness!

    Reply
   2. krantz (Post author)

    Da știu că te-ai răcorit, nu glumă! Ce, se strică iar aeru condiționat la prăvălie?

    Reply
 6. opantazi

  Exact asa ziceam si eu, e loc pentru toti sub soare. Ca sa nu mai spun ca eu scriu mai bine noaptea… 😀

  Reply
 7. Dede Cati

  Da tu crezi ca m-a interesat vreo secunda pentru ce ???? Chiar am observat foarte tarziu ca nu mai primesc nimic din ce posta ea. Probabil a facut curatenie in debara:))))

  Reply
 8. cezar

  Nu esti nici un proscris. Pur si simplu nu putem fi toti de acord. Vor fi mereu pareri si pareri, iar in aceasta ordine, a parerilor, parerea mea este sa faci ce stii sa faci si sa nu te certi cu nimeni. Nu stiu cat merita!

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Eu n-aș zice că m-am certat ci mai degrabă am fost certat. Mă rog, lumea s-a răcorit, a trecut…

   Reply
 9. racoltapetru6

  Nu te necăji pentru atâta lucru, îți zic eu, care am trecut printr-o situație asemănătoare cu Doru Antonsi. Ți-aș da like pe facebook, că aici nu pot, dar nu cred că-ți știu adresa.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Da nu-s necăjit deloc, Petrule. De ce aș fi? Pentru o divergență de opinii?
   Cît despre detaliile de FB, ai butonelul aferent la final de articol aici.

   Reply
   1. racoltapetru6

    Ok, am prins ideea. Îmi place poza de profil și pagina ta, bineînțeles. 🙂

    Reply
 10. Marius S.

  Uite la astia “batrani”:de exemplu arhi:daca îi atragi atentia ca a dat cu mucii in fasole, spune ca a glumit(nu recunoaste ca poate sa greseasca).De samsarul din Bv nu zic nimic ca nu merita efortul, oricum am senzatia ca are un mic retard.

  Reply
  1. krantz (Post author)

   Asta dacă nu-ți șterg comentariul din prima. Că vorba aia, ”nu face bine la blăniță”

   Reply

Nu că zic da' vreau să spun că

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.